viernes, 10 de abril de 2015

Premiar l'ús de la bicicleta

Us oferim un altre article d'un membre del col·lectiu, publicat al Cop d'Ull al mes de gener 2015.


Premiar l’ús de la bicicleta
Molt sovint parlem de castigar als ciutadans pels nostres hàbits “dolents” a traves de les multes. Però, igual com podem fer moure l’ase donant-li cops de pal, també li podem oferir una carlota com a recompensa per a animar-li a agafar el camí “bo”! Això podríem aplicar als ciutadans també; és a dir, premiar les bones accions – aquelles accions que pensem que son bones pel conjunt dels ciutadans. Si realment pensem que el fet de  que la gent comenci a desplaçar-se més per la ciutat en bicicleta ens aporta beneficis (els beneficis, per mi, són molts, tan a nivell personal com per a tota la ciutadania), potser aquest mètode ens podria ajudar.

Parlo de premiar a la gent que es mou en bicicleta en el seu dia a dia – els que hi van cap a la feina, a la compra, a l’escola. Podríem començar des de les entitats públiques. Bé, faig unes propostes concretes: l’ajuntament de Tortosa podria oferir espais gratis pels seus treballadors per a deixar la bicicleta a l’aparcament soterrani de la plaça Alfonso XII (en comptes de les places per a cotxes - els quals, precisament, premien l’hàbit de anar a treballar en cotxe). A més a més, els treballadors que hi van en bicicleta als nostres ajuntaments, o altres llocs de feina que depenen dels ajuntaments, podrien rebre entrades gratis o a preus reduïts per a les activitats municipals – concerts, teatre, festes, etc. El mateix podria passar en el cas d’altres feines públiques – pels treballadors de l’hospital, de les escoles, dels consells comarcals, d’oficines publiques, etc. Pensem en algun tipus de premi que els incentivaria a venir algun dia a treballar a cop de pedal – serveis amb descompte, preus reduïts per l’ús del menjador o bar etc.

Els alumnes que hi van a l’institut en bicicleta, podrien rebre vals per material escolar, llibres o material esportiu – recompenses subvencionades pels ajuntaments, o fins i tot per entitats privats com les botigues i tallers de bicis. També se’ls podria reservar armariets gratis a l’institut pel seu us.

Val la pena que a les nostres poblacions es comenci a pensar en idees per a animar aquella gent que encara dubta si anar en bicicleta, ja que la propera generació només hi anirà si veuen que natros, els pares, els professors, els regidors, els botiguers, comencem a gaudir dels beneficis d’aquesta eina en el nostre dia a dia. S’ha de començar a veure que la bicicleta no és només per fer la sortida del diumenge, sinó per a usar cada dia.

Brian

No hay comentarios:

Publicar un comentario