domingo, 14 de junio de 2015

Mirem al futur?

Us oferim un altre article d'un membre del col·lectiu, publicat al Cop d'Ull al mes de juny 2015


Mirem al futur?
En la pel·lícula Camp de Somnis, Kevin Costner és un granger que viu al mig del no-res a Iowa intentant guanyar-se la vida cultivant panís en una d’aquelles granges enormes lluny de les ciutats que sovint veiem a les pel·lícules de Hollywood. Un dia sent una veu dient-li que ha de construir un camp de baseball, per a un motiu estrany i poc esperat. Literalment, la veu li diu “Si ho construeixes, ells vindran” i efectivament això és el que li passa (sense voler explicar-vos gaire com acaba la pel·lícula per no fer un spoiler).

Bé, aquesta frase podríem aplicar-ho a moltes coses en la vida. Tornant al nostre tema mensual també;  hem de fer una ciutat basada només en com ens movem ara, o cal pensar en el futur i construir la ciutat que volem? Sovint sentim, “Pels pocs ciclistes que sou, ja està bé la ciutat amb les infraestructures que tenim”. Però, això ja ens va bé, o volem realment anar de cara a ciutats més sostenibles, més amables, i més sanes, amb els beneficis evidents que comporten per a tothom? Sí és així, cal pensar més allà. En comptes de quedar-nos tal com estem, si “construïm” - o actuem - veurem com sí, és veritat, la gent vindrà i usaran les infraestructures noves. Vull dir tota aquella gent que ara per ara no utilitza la bicicleta com a mitja de moure’s dins de les ciutats pels diferents problemes o temors que noten. Els ciclistes que sempre hem anat en bici, continuarem usant-la sigui com sigui la ciutat, però cal fer una aposta per a promoure i animar a tots aquells usuaris “en espera” per a que també agafin la bicicleta. 

Cal fer els carrils bicis i aparcaments apropiats, i busca la manera d’esquivar allò que ara la gent percep com a problemes – per exemple, punts claus on el carril bici o Via Verda ha de travessar una carretera o carrer important. Cal planificar nous edificis pensant en la gent que vol usar la bicicleta. Cal preparar els llocs de feina i les escoles per a la gent que hi vulgui venir en bicicleta. Cal facilitar l’ús de les bicicletes per a tota aquella gent que de moment no ho té clar del tot.

I mirant a fora de Tortosa i Roquetes, si aprofitem de veritat totes les possibilitats que les nostres ciutats tenen, també la gent hi vindria – i falta que ens fa per a ajudar les economies locals! Estem al mig de tot físicament - de les Terres de l’Ebre, entre mar i muntanya, al mig de la Via Verda. Fent unes infraestructures publiques valentes i animant al sector privat, podríem estar al mig de veritat com a punt de referència del turisme modern – rural, ecològic, sostenible, de qualitat. Si ho construïm, ells vindran!

Brian, membre de Me Moc En Bici
Article publicat al Cop d’Ull, juny 2015

No hay comentarios:

Publicar un comentario